Itsensä johtaminen

Itsensä johtaminen työnhakuprojektissa

Itsensä johtaminen on vaativimpia johtamisen lajeja, ja tulet tarvitsemaan sitä erityisesti työnhakuprojektissa.
Itsensä johtaminen koostuu itsensä tuntemisesta, kehityskohtien tunnistamisesta ja jatkuvasta kehittymisorientaatiosta kohti parempaa minää. Itsensä johtamisen elementtejä ovat
  • itsetuntemus, itseluottamus, itsekuri
  • tavoitteellisuus
  • ajankäytön hallinta
  • stressin hallinta
  • muutosvalmius
  • tunneälykkyys.
Työnhakuprojektissa, erityisesti piilotyöpaikkojen hakemisessa, tulet tarvitsemaan tavoitteellisuutta, sitkeyttä, ajankäytön ja stressin hallintaa sekä muutosvalmiutta. Itsetuntemus korostuu, kun lähdet määrittelemään tavoitteitasi.

Tavoitteellisuus, itsetuntemus ja itseluottamus

Tavoitteellisuus on ehkäpä tärkein alue itsensä johtamisessa. On tärkeää, että pystyt määrittelemään selkeitä tavoitteita ja välitavoitteita työnhakuun liittyen, sillä muutoin teet turhia, epätäsmällisiä ja irrallisia tekoja.

Itsetuntemus työnhaussa tarkoittaa, että tunnet itsesi ja tarpeesi, tiedät, mitä haluat tehdä ja mitä et halua. Ja mikä tärkeintä: tiedät mitä osaat! Jos tämä on sinulle epäselvää, se on selvitettävä. Et voi markkinoida itseäsi ja osaamistasi, jos et ole itse selvillä siitä.

Työnhakuprojektissa tarvitset myös hyvää itsetuntoa ja itseluottamusta. Itsensä ja osaamisensa arvostaminen tulee esille jo hakudokumenttien muotoilussa, ja viimeistään haastattelussa. Positiivinen asenne vie sinua eteenpäin. Itsekuria tarvitset, jotta jaksat punnertaa projektia eteenpäin, vaikka tuntuisi, ettei se etene odotetulla tavalla.

Tutustu Itsensä johtamisen aineistoihin!

AmO Maija Aurea Haaranen toimii opettajana JAMKissa. Itsensä johtaminen on hänen erikoisalaansa. Voit tutustua aineisto-otteisiin täällä.